Zupa z soczewicą i kiszoną kapustą

Już prawie wiosna, świeci słońce i jest cieplej, chce się więcej świeżych warzyw… Niestety po niedzielnym spacerze trochę mnie przewiało i zaczyna łamać. Ale mam coś na rozgrzanie – przepyszna zupa z soczewicą i kiszoną kapustą! 

Składniki (2 porcje):

  • soczewica czerwona – 1/2 szklanki (ok. 90 g),
  • kiszona kapusta – ok. 1 szklanka,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • marchew – 2 średnie,
  • seler korzeniowy – kawałek,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
  • papryczka chili – do smaku,
  • woda lub bulion warzywny – 1,5-2 szklanki
  • przyprawy: liść laurowy (1-2 liście), ziele angielskie (2 ziarenka), szczypta soli, cukru i pieprzu, świeża natka pietruszki.

Czas przygotowania: do 45 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przepłukać na sicie, odsączyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać posiekany czosnek i opcjonalnie papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki – podsmażyć. Dodać marchew i seler oraz posiekaną kiszoną kapustę, smażyć 5 minut.
  3. Podlać wywarem warzywnym lub wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.
  4. Dodać do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, jeśli jest potrzeba dodać wodę/bulion, gotować  około 15 minut (do miękkości soczewicy).
  5. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
  6. Zupę podać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.