Zupa z soczewicą i kiszoną kapustą
Już prawie wiosna, świeci słońce i jest cieplej, chce się więcej świeżych warzyw… Niestety po niedzielnym spacerze trochę mnie przewiało i zaczyna łamać. Ale mam coś na rozgrzanie – przepyszna zupa z soczewicą i kiszoną kapustą!
Składniki (2 porcje):
- soczewica czerwona – 1/2 szklanki (ok. 90 g),
- kiszona kapusta – ok. 1 szklanka,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1 ząbek,
- marchew – 2 średnie,
- seler korzeniowy – kawałek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
- papryczka chili – do smaku,
- woda lub bulion warzywny – 1,5-2 szklanki
- przyprawy: liść laurowy (1-2 liście), ziele angielskie (2 ziarenka), szczypta soli, cukru i pieprzu, świeża natka pietruszki.
Czas przygotowania: do 45 minut
Sposób przygotowania:
- Kapustę przepłukać na sicie, odsączyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać posiekany czosnek i opcjonalnie papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki – podsmażyć. Dodać marchew i seler oraz posiekaną kiszoną kapustę, smażyć 5 minut.
- Podlać wywarem warzywnym lub wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.
- Dodać do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, jeśli jest potrzeba dodać wodę/bulion, gotować około 15 minut (do miękkości soczewicy).
- Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
- Zupę podać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!