Zupa krem z pomidorów z pieczoną papryką i mozzarellą
Kolejny przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę, w sam raz na pierwsze mrozy, szczególnie jeśli doprawimy ją na ostro – dużą ilością pieprzu i ostrej papryki. Zupa świetnie sprawdzi się na kolację czy lunch, warto dodatkowo podać ją z grzanką z razowca. Paprykę warto upiec w większej ilości i wykorzystywać do innych przepisów, można ją także upiec przy okazji pieczenia obiadu czy innej potrawy, wtedy przygotowanie zupy będzie naprawdę ekspresowe!
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie papryki czerwone,
- 2 puszki pomidorów z puszki lub ok. 1 kg świeżych pomidorów (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę),
- 1 średnia cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 kulka mozzarelli (125g),
- kilka listków świeżej bazylii,
- do smaku: słodka i ostra papryka, odrobina soli, pieprzu i ewentualnie cukru.
Czas przygotowania: ok. 45 minut (ok. 20-30 minut to czas potrzebny na pieczenie papryki).
Sposób przygotowania:
- Papryki umyć, w całości wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok. 200 stC przez ok. 25 minut, w między czasie można ją kilka razy przewrócić. Gdy papryka się upiecze i zarumieni należy obrać ją ze skórki. Jeśli skórka odchodzi z trudem – należy jeszcze gorącą paprykę przełożyć do foliowej torebki, zawiązać i odstawić na około 5-10 minut, aż się sparzy, po tym czasie nie powinno być problemu z obieraniem.
- W czasie gdy papryki się pieką suszone pomidory posiekać, przełożyć do garnka razem z posiekaną cebulką i czosnkiem, zeszklić, dodać pomidory i gotować, doprawić do smaku.
- Na koniec dodać większość pieczonej papryki, część odłożyć i pokroić w kosteczkę, zostawić do dekoracji.
- Zupę zmiksować na krem, zagotować. Podawać z kawałkiem sera, pokrojoną papryką i listkiem zieleniny (np. bazylii).
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!