Zupa krem z pomidorów z pieczoną papryką i mozzarellą

Kolejny przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę, w sam raz na pierwsze mrozy, szczególnie jeśli doprawimy ją na ostro – dużą ilością pieprzu i ostrej papryki. Zupa świetnie sprawdzi się na kolację czy lunch, warto dodatkowo podać ją z grzanką z razowca. Paprykę warto upiec w większej ilości i wykorzystywać do innych przepisów, można ją także upiec przy okazji pieczenia obiadu czy innej potrawy, wtedy przygotowanie zupy będzie naprawdę ekspresowe!


Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie papryki czerwone,
  • 2 puszki pomidorów z puszki lub ok. 1 kg świeżych pomidorów (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę),
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 kulka mozzarelli (125g),
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • do smaku: słodka i ostra papryka, odrobina soli, pieprzu i ewentualnie cukru.

Czas przygotowania: ok. 45 minut (ok. 20-30 minut to czas potrzebny na pieczenie papryki).

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyć, w całości wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok. 200 stC przez ok. 25 minut, w między czasie można ją kilka razy przewrócić. Gdy papryka się upiecze i zarumieni należy obrać ją ze skórki. Jeśli skórka odchodzi z trudem – należy jeszcze gorącą paprykę przełożyć do foliowej torebki, zawiązać i odstawić na około 5-10 minut, aż się sparzy, po tym czasie nie powinno być problemu z obieraniem.
  2. W czasie gdy papryki się pieką suszone pomidory posiekać, przełożyć do garnka razem z posiekaną cebulką i czosnkiem, zeszklić, dodać pomidory i gotować, doprawić do smaku.
  3. Na koniec dodać większość pieczonej papryki, część odłożyć i pokroić w kosteczkę, zostawić do dekoracji.
  4. Zupę zmiksować na krem, zagotować. Podawać z kawałkiem sera, pokrojoną papryką i listkiem zieleniny (np. bazylii).

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.