Zupa krem z cukinii
Szybka, lekka i przepyszna zupa krem. Można podawać z grzanką lub zabielić łyżką jogurtu.
Składniki (2 porcje):
- cukinia – 1 większa,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1 ząbek,
- pietruszka – 1/2 średniej,
- por – 1/4 średniego,
- ziemniaki – 2 średnie,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek.
Czas przygotowania – 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Cukinię, pora i pietruszkę umyć. Wszystkie warzywa obrać ze skórki i dowolnie pokroić.
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek, po chwili dodać pokrojoną cukinię, pora, pietruszkę oraz ziemniaki.
- Dodaj niewielką ilość wody (tak aby jedynie przykryć warzywa) oraz ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotuj do miękkości warzyw.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zieleniną.
- Po ostudzeniu zmiksuj zupę na krem (wysoka temperatura może tępić ostrze blendera).
- Przed podaniem zupę zagotuj. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego i/lub grzanką z chleba.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!