Zupa krem z cukinii

Szybka, lekka i przepyszna zupa krem. Można podawać z grzanką lub zabielić łyżką jogurtu.


Składniki (2 porcje):

  • cukinia – 1 większa,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • pietruszka – 1/2 średniej,
  • por – 1/4 średniego,
  • ziemniaki – 2 średnie,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek.

Czas przygotowania – 30 minut.


Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, pora i pietruszkę umyć. Wszystkie warzywa obrać ze skórki i dowolnie pokroić.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek, po chwili dodać pokrojoną cukinię, pora, pietruszkę oraz ziemniaki.
  3. Dodaj niewielką ilość wody (tak aby jedynie przykryć warzywa) oraz ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Gotuj do miękkości warzyw.
  5. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zieleniną.
  6. Po ostudzeniu zmiksuj zupę na krem (wysoka temperatura może tępić ostrze blendera).
  7. Przed podaniem zupę zagotuj. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego i/lub grzanką z chleba.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.