Zupa krem z cukinii

Szybka, lekka i przepyszna zupa krem. Można podawać z grzanką lub zabielić łyżką jogurtu.


Składniki (2 porcje):

  • cukinia – 1 większa,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • pietruszka – 1/2 średniej,
  • por – 1/4 średniego,
  • ziemniaki – 2 średnie,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek.

Czas przygotowania – 30 minut.


Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, pora i pietruszkę umyć. Wszystkie warzywa obrać ze skórki i dowolnie pokroić.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek, po chwili dodać pokrojoną cukinię, pora, pietruszkę oraz ziemniaki.
  3. Dodaj niewielką ilość wody (tak aby jedynie przykryć warzywa) oraz ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Gotuj do miękkości warzyw.
  5. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zieleniną.
  6. Po ostudzeniu zmiksuj zupę na krem (wysoka temperatura może tępić ostrze blendera).
  7. Przed podaniem zupę zagotuj. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego i/lub grzanką z chleba.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.