Zupa krem buraczkowa

Lekka jesienna zupa krem o przepięknym kolorze.


Składniki (4 porcje):

  • buraki – 4 sztuki (ok. 800 g),
  • ziemniaki – 2 większe (ok. 300 g),
  • marchew – 2 mniejsze,
  • pietruszka, korzeń – 1/2 średniego,
  • czosnek – 1-2 ząbki (wg preferencji),
  • cebula – 1/2 średniej,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • cytryna – ok. 1/4 sztuki,
  • pestki dyni/nasiona słonecznika – 4 łyżki,
  • do smaku: sól, pieprz, świeży koperek, ziele angielskie (2-3 ziarenka), liść laurowy (2 sztuki),
  • opcjonalnie – domowy wywar warzywny, jogurt naturalny.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pozostałe warzywa obrać ze skórki, umyć i pokroić w dość drobną kostkę (szczególnie buraki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania).
  2. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę z czosnkiem, po chwili dodać pozostałe warzywa, podsmażyć je przez około 5 minut.
  3. Zawartość garnka zalać wodą lub domowym wywarem warzywnym, tylko tyle, aby przykryć warzywa. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości warzyw.
  4. Gdy warzywa będą miękkie i lekko przestudzone zupę zmiksować na krem (pamiętaj aby wyjąć liść laurowy i ziele angielskie przed miksowaniem!), doprawić sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem oraz ziołami (np. koperek).
  5. Gorącą zupę nalewać do miseczek, można zabielić łyżką gęstego jogurtu naturalnego, posypać prażonymi pestkami dyni lub nasionami słonecznika i posiekanym świeżym koperkiem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.