Zupa krem buraczkowa
Lekka jesienna zupa krem o przepięknym kolorze.
Składniki (4 porcje):
- buraki – 4 sztuki (ok. 800 g),
- ziemniaki – 2 większe (ok. 300 g),
- marchew – 2 mniejsze,
- pietruszka, korzeń – 1/2 średniego,
- czosnek – 1-2 ząbki (wg preferencji),
- cebula – 1/2 średniej,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- cytryna – ok. 1/4 sztuki,
- pestki dyni/nasiona słonecznika – 4 łyżki,
- do smaku: sól, pieprz, świeży koperek, ziele angielskie (2-3 ziarenka), liść laurowy (2 sztuki),
- opcjonalnie – domowy wywar warzywny, jogurt naturalny.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pozostałe warzywa obrać ze skórki, umyć i pokroić w dość drobną kostkę (szczególnie buraki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania).
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę z czosnkiem, po chwili dodać pozostałe warzywa, podsmażyć je przez około 5 minut.
- Zawartość garnka zalać wodą lub domowym wywarem warzywnym, tylko tyle, aby przykryć warzywa. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa będą miękkie i lekko przestudzone zupę zmiksować na krem (pamiętaj aby wyjąć liść laurowy i ziele angielskie przed miksowaniem!), doprawić sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem oraz ziołami (np. koperek).
- Gorącą zupę nalewać do miseczek, można zabielić łyżką gęstego jogurtu naturalnego, posypać prażonymi pestkami dyni lub nasionami słonecznika i posiekanym świeżym koperkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!