Zielone risotto z brokułem i groszkiem
Jeśli szukacie czegoś lekkiego i zielonego na obiad, ta propozycja jest właśnie dla Was! Wegańskie risotto z brokułami i zielonym groszkiem, o lekko cytrynowym smaku zaspokoi nawet wybredne podniebienia 🙂
Składniki (4 porcje):
- ryż do risotto (arborio) – 1,5 szklanki (ok. 350 g),
- brokuł – 1 średni (może być także mrożony),
- zielony groszek – 1 szklanka (u mnie mrożony),
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1 większy ząbek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- bulion warzywny – ok. 3-4 szklanek,
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta curry i 1 nasionko kardamonu rozgniecione w moździerzu,
- opcjonalnie – 1 łyżka nasion słonecznika lub pestek dyni do posypania.
Czas przygotowania: do 30 minut
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać.
- W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krótko cebulę i czosnek, do momentu aż się zeszklą. Dodać ryż i zeszklić go na oleju.
- Na patelnię dodać umyty i podzielony na różyczki brokuł (może być mrożony). Dodać 2 chochle bulionu i chwilę gotować, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Następnie stopniowo dolewać bulionu warzywnego, w kilku turach, aż ryż będzie ugotowany i kleisty – zajmuje to zwykle około 15-20 minut. Co jakiś czas ryż przemieszać na patelni.
- Pod koniec gotowania dodać groszek zielony (może być mrożony), doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i kardamonu roztartym w moździerzu, skropić obficie sokiem z cytryny.
- Ugotowane risotto nałożyć na talerz. Opcjonalnie można posypać łyżką pestek dyni lub nasion słonecznika.
Smacznego!
Pyszne i zielone, czyli tak jak lubię 🙂