Zielone curry z kurczakiem

Dziś miałam ochotę na tajskie danie. Mleczko kokosowe chodziło za mną od kilku dni. I tak powstało zielone curry z kurczakiem i warzywami – ostre, ale zarazem soczyste i delikatne. Ostrość kontrolujesz poprzez ilość dodanej papryczki chili. Ja dodałam jej sporo i było ogniście! 🙂


Składniki (4 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 2 średnie (300 g),
  • ryż brązowy – 2 woreczki (200 g),
  • mleczko kokosowe – 1 puszka (400g),
  • pieczarki – 5 sztuk,
  • groszek zielony (u mnie mrożony) – 1 szklanka (140 g),
  • fasolka szparagowa (u mnie mrożona) – 2 garście (200 g),
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • papryczka chili – do smaku,
  • zielona pasta curry – 2 łyżki,
  • olej kokosowy (lub inny) – 1 łyżka,
  • cytryna – ok. 1/2 sztuki.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w sporą kostkę.
  3. Przygotować warzywa. Czosnek i cebulę obrać i pokroić drobno. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w półplastry.
  4. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać kurczaka i smażyć aż się zarumieni.
  5. Dodać pastę curry i wymieszać tak, by pokryła kurczaka.
  6. Dodać cebulę, czosnek i papryczkę i chwilę podsmażyć. Po chwili dodać pieczarki, zarumienić.
  7. Na patelnię wlać mleczko kokosowe, dodać pozostałe warzywa. Skropić obficie sokiem z cytryny. Gotować, aż warzywa się zagrzeją – mają być dalej chrupkie.
  8. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, np. solą, imbirem.
  9. Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.