Zielone curry z kurczakiem
Dziś miałam ochotę na tajskie danie. Mleczko kokosowe chodziło za mną od kilku dni. I tak powstało zielone curry z kurczakiem i warzywami – ostre, ale zarazem soczyste i delikatne. Ostrość kontrolujesz poprzez ilość dodanej papryczki chili. Ja dodałam jej sporo i było ogniście! 🙂
Składniki (4 porcje):
- filet z piersi kurczaka – 2 średnie (300 g),
- ryż brązowy – 2 woreczki (200 g),
- mleczko kokosowe – 1 puszka (400g),
- pieczarki – 5 sztuk,
- groszek zielony (u mnie mrożony) – 1 szklanka (140 g),
- fasolka szparagowa (u mnie mrożona) – 2 garście (200 g),
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- papryczka chili – do smaku,
- zielona pasta curry – 2 łyżki,
- olej kokosowy (lub inny) – 1 łyżka,
- cytryna – ok. 1/2 sztuki.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w sporą kostkę.
- Przygotować warzywa. Czosnek i cebulę obrać i pokroić drobno. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w półplastry.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać kurczaka i smażyć aż się zarumieni.
- Dodać pastę curry i wymieszać tak, by pokryła kurczaka.
- Dodać cebulę, czosnek i papryczkę i chwilę podsmażyć. Po chwili dodać pieczarki, zarumienić.
- Na patelnię wlać mleczko kokosowe, dodać pozostałe warzywa. Skropić obficie sokiem z cytryny. Gotować, aż warzywa się zagrzeją – mają być dalej chrupkie.
- Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, np. solą, imbirem.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!