Zielona zupa krem
Pyszna i gęsta zupa o charakterystycznym posmaku selera naciowego. Moja wyszła wyjątkowo pieprzna i rozgrzewająca, ale ograniczając ilość pieprzu można zrobić łagodną, delikatną zupę, w sam raz na lekką kolację lub przekąskę.
Składniki (4 porcje):
- seler naciowy – ok. 6 łodyg,
- por – 1 średni,
- fasolka szparagowa (u mnie mrożona) – 1 większa garść,
- ziemniaki – 2 średnie,
- olej roślinny – 2 łyżki,
- do smaku: szczypta soli i pieprzu, liść laurowy (2 sztuki), ziele angielskie (3-4 sztuki), ulubione suszone zioła (u mnie tymianek),
- gęsty jogurt naturalny ok. 2 % tł – 4 łyżki.
Czas przygotowania: do 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Selera i pora dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w krążki. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pora i podsmażyć. Po chwili dodać pokrojony seler i jeszcze chwilę smażyć, mieszając co jakiś czas i pilnując, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę szparagową.
- Warzywa zalać wodą – ilość tylko tyle, aby przykryć warzywa, w końcu ma powstać dość gęsta zupa krem 🙂
- Do garnka dodać 2 liście laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego, dodać szczyptę soli i pieprzu. Gotować do miękkości warzyw.
- Z zupy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksować na krem, spróbować i doprawić do smaku. Jeśli nie przepadasz za zupą krem możesz także pozostawić ją w formie niezmiksowanej, będzie również smaczna!
- Zupę zabielić w talerzu łyżką gęstego jogurtu naturalnego, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi ziołami, np. suszonym tymiankiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!