Zielona zupa krem

Pyszna i gęsta zupa o charakterystycznym posmaku selera naciowego. Moja wyszła wyjątkowo pieprzna i rozgrzewająca, ale ograniczając ilość pieprzu można zrobić łagodną, delikatną zupę, w sam raz na lekką kolację lub przekąskę.


Składniki (4 porcje):

  • seler naciowy – ok. 6 łodyg,
  • por – 1 średni,
  • fasolka szparagowa (u mnie mrożona) – 1 większa garść,
  • ziemniaki – 2 średnie,
  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • do smaku: szczypta soli i pieprzu, liść laurowy (2 sztuki), ziele angielskie (3-4 sztuki), ulubione suszone zioła (u mnie tymianek),
  • gęsty jogurt naturalny ok. 2 % tł – 4 łyżki.

Czas przygotowania: do 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Selera i pora dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w krążki. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pora i podsmażyć. Po chwili dodać pokrojony seler i jeszcze chwilę smażyć, mieszając co jakiś czas i pilnując, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę szparagową.
  3. Warzywa zalać wodą – ilość tylko tyle, aby przykryć warzywa, w końcu ma powstać dość gęsta zupa krem 🙂
  4. Do garnka dodać 2 liście laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego, dodać szczyptę soli i pieprzu. Gotować do miękkości warzyw.
  5. Z zupy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksować na krem, spróbować i doprawić do smaku. Jeśli nie przepadasz za zupą krem możesz także pozostawić ją w formie niezmiksowanej, będzie również smaczna!
  6. Zupę zabielić w talerzu łyżką gęstego jogurtu naturalnego, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi ziołami, np. suszonym tymiankiem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.