Wytrawne muffiny dyniowo-marchewkowe

Ten przepis na muffinki wymaga przygotowania musu z dyni. Jeśli macie już przygotowane puree, zrobienie babeczek nie zajmie Wam dłużej niż 10 minut. Muffinki świetnie sprawdzą się jako II śniadanie czy mała przekąska. Polecam!


Składniki na ok. 6 sztuk:

  • jajo kurze – 1 sztuka,
  • mus z dyni – ok. 4 łyżki (niepełna szklanka),
  • marchew – 1 większa,
  • mąka pszenna pełnoziarnista – ok. 4 łyżki,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,,
  • proszek do pieczenia – ok. 1/4 łyżeczki,
  • nasiona słonecznika – 2-3 łyżeczki,
  • suszone pomidory – ok. 3 sztuki,
  • do smaku – sól, papryka słodka, oregano lub inne ulubione zioła, odrobina kurkumy (dla koloru).

Czas przygotowania: 10 minut + ok. 30 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mus z dyni wg przepisu  – klik!
  2. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce, pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy połączyć ze sobą.
  4. Dodać olej, tartą marchewkę i puree z dyni oraz pomidory. Wszystko wymieszać.
  5. Ciasto umieścić w silikonowych foremkach do muffinek, wypełnić do 3/4 wysokości i posypać nasionami słonecznika.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Muffinki są smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Smacznego 🙂

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.