Wytrawne muffiny dyniowo-marchewkowe
Ten przepis na muffinki wymaga przygotowania musu z dyni. Jeśli macie już przygotowane puree, zrobienie babeczek nie zajmie Wam dłużej niż 10 minut. Muffinki świetnie sprawdzą się jako II śniadanie czy mała przekąska. Polecam!
Składniki na ok. 6 sztuk:
- jajo kurze – 1 sztuka,
- mus z dyni – ok. 4 łyżki (niepełna szklanka),
- marchew – 1 większa,
- mąka pszenna pełnoziarnista – ok. 4 łyżki,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,,
- proszek do pieczenia – ok. 1/4 łyżeczki,
- nasiona słonecznika – 2-3 łyżeczki,
- suszone pomidory – ok. 3 sztuki,
- do smaku – sól, papryka słodka, oregano lub inne ulubione zioła, odrobina kurkumy (dla koloru).
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 30 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować mus z dyni wg przepisu – klik!
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce, pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy połączyć ze sobą.
- Dodać olej, tartą marchewkę i puree z dyni oraz pomidory. Wszystko wymieszać.
- Ciasto umieścić w silikonowych foremkach do muffinek, wypełnić do 3/4 wysokości i posypać nasionami słonecznika.
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Muffinki są smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!