Puree (mus) z pieczonej dyni

Puree z dyni, nazywane także przecierem czy musem z dyni, stanowi bazę wielu potraw, m.in. zup, potrawek, deserów czy wypieków.

Mus z dyni warto przygotować od razu z większej porcji – dynie wystarczy podzielić na porcje, upiec i zmiksować. Gotowe puree wystarczy później podzielić na porcje i zamrozić i wykorzystywać do swoich dań, kiedy tylko najdzie nas na to ochota 🙂

Do swojego przecieru wykorzystałam dynię olbrzymią otrzymaną od babci, świetnie sprawdzą się do tego także inne gatunki dyni.


Składniki:
dynia 🙂


Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, pokroić na mniejsze porcje, pozbawić miąższu i pestek (pestki warto wysuszyć i zjeść).
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki dyni skórką do dołu.
  3. Piec w temperaturze 180 st C przez około 45 minut, do miękkości.
  4. Upieczoną dynię ostudzić, łyżeczką oddzielić miąższ dyni od skórki, zmiksować na mus.

Gotowe! 🙂

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Przygotować mus z dyni wg przepisu  – klik! […]

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.