Puree (mus) z pieczonej dyni

Puree z dyni, nazywane także przecierem czy musem z dyni, stanowi bazę wielu potraw, m.in. zup, potrawek, deserów czy wypieków.

Mus z dyni warto przygotować od razu z większej porcji – dynie wystarczy podzielić na porcje, upiec i zmiksować. Gotowe puree wystarczy później podzielić na porcje i zamrozić i wykorzystywać do swoich dań, kiedy tylko najdzie nas na to ochota 🙂

Do swojego przecieru wykorzystałam dynię olbrzymią otrzymaną od babci, świetnie sprawdzą się do tego także inne gatunki dyni.


Składniki:
dynia 🙂


Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, pokroić na mniejsze porcje, pozbawić miąższu i pestek (pestki warto wysuszyć i zjeść).
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki dyni skórką do dołu.
  3. Piec w temperaturze 180 st C przez około 45 minut, do miękkości.
  4. Upieczoną dynię ostudzić, łyżeczką oddzielić miąższ dyni od skórki, zmiksować na mus.

Gotowe! 🙂

1 komentuj

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Przygotować mus z dyni wg przepisu  – klik! […]

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.