Wegańskie curry z soczewicą i szpinakiem
Jako, że obchodzimy dziś Dzień Bez Mięsa mam dla Was smaczną i sycącą propozycję – curry z soczewicą i warzywami na mleczku kokosowym. Uwielbiam curry! Ta wersja przypadła także do gustu pozostałym członkom rodziny, również mięsożercom!
Składniki (2 porcje):
- soczewica czerwona – 8 łyżek (ok. 100 g),
- papryka czerwona – 1/2 sztuki,
- pieczarki – 4 większe,
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1 ząbek,
- papryczka chili – kawałek, do smaku,
- pomidory krojone – 3/4 szklanki (200 g),
- mleczko kokosowe – 1/2 puszki (woda i śmietanka),
- olej roślinny – 1 łyżka,
- ryż brązowy – 1 woreczek (100 g),
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, curry (1 łyżeczka), słodka papryka (szczypta), kurkuma (1/2 łyżeczki).
Czas przygotowania: do 40 minut
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- W tym czasie cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, można także posiekać odrobinę papryki chili, jeśli lubisz ostre smaki. Paprykę, pieczarki i szpinak umyj i osusz. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek i chili oraz 0,5 – 1 łyżeczkę curry. Dodać paprykę i pieczarki oraz opłukaną na sicie soczewicę, chwilę podsmażyć i zalać 3/4 szklanki wody, dodać pomidory z puszki i gotować do miękkości soczewicy.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe (śmietanka + woda), zagotować. Doprawić do smaku solą, słodką papryką i ewentualnie dodać jeszcze curry i kurkumę. Dodać osuszony szpinak i chwilkę podgotować, aż zwiędnie.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!