Warstwowy koktajl z truskawkami i jarmużem

Pyszny dwukolorowy koktajl, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Świetna propozycja na II śniadanie lub podwieczorek. To również dobry sposób na to, by przemycić dzieciom nieco “zielonego” do diety 🙂


Składniki (1 porcja):

Warstwa ZIELONA:

  • banan – 2/3 średniego,
  • jarmuż – 2 garście, pozbawione łodyżek,
  • jogurt naturalny 2% tł – 5 łyżek (100 g, 1/2 opakowania),
  • miód pszczeli – 1 łyżeczka.

Warstwa CZERWONA:

  • truskawki – 2/3 szklanki (ok. 100 g), poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone,
  • banan – 1/3 średniego,
  • jogurt naturalny 2% tł – 5 łyżek (100 g, 1/2 opakowania)

Dodatkowo 1 łyżeczka nasion słonecznika do posypania (u mnie zmiksowane z warstwą truskawkową).

Czas przygotowania: do 10 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki warstwy zielonej umieścić w blenderze i zmiksować (pamiętaj aby jarmuż pozbawić łodyżek). Przelać do szklanki do połowy wysokości.
  2. Blender przemyj wodą.
  3. Wszystkie składniki warstwy różowej umieścić w blenderze i zmiksować, wylać na warstwę zieloną.
  4. Posypać nasionami.

Gotowe! Prawda, że smaczne, szybkie i efektowne? 🙂

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.