Tarta z porami i pieczarkami
Kolejna wersja pełnoziarnistej tarty, tym razem z farszem porowo-pieczarkowym. Uwielbiam połączenie grzybów i pora!
Składniki (4 porcje):
CIASTO:
- mąka pszenna graham (typ 1850) – 1,5 szklanki (160 g)
- płatki owsiane – 3 łyżki,
- masło – 1/3 kostki (70g),
- jajo – 1 sztuka,
- sól – szczypta,
- woda – 2 łyżki.
FARSZ:
- pieczarki – 8-10 sztuk, w zależności od rozmiaru,
- por – 1/2 większego,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- jogurt naturalny 2 % tł – 4 łyżki,
- jajo kurze – 2 sztuki,
- do smaku: tymianek, sól i pieprz,
- do posypania – żółty ser – 2 plastry (50 g).
Czas przygotowania: do 80 minut
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy zająć się ciastem- zagnieść je dokładnie z przygotowanych składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie przygotować warzywa na farsz. Pieczarki i pora dokładnie oczyścić i umyć, pora pokroić cienko, pieczarki na plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez chwilę pora, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią. Dopiero na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- W misce rozmieszać 2 jaja i jogurt, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie tymianek). Dodać ostudzone warzywa i wymieszać.
- Schłodzone ciasto na tartę podzielić na cztery mniejsze porcje, rozwałkować tak, by powstały nieco większe placki niż formy do zapiekania (można także upiec jedną dużą tartę). Dno i boki formy wykleić ciastem, jeśli powstaną dziury lub ciasto się rozerwie nie ma czym się przejmować – wystarczy dokleić brakujące miejsca. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do około 180 st C piekarnika i zapiekać 10-15 minut.
- Po tym czasie na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno-warzywną. Całość posypać startym na dużych oczkach serem. Zapiekać kolejne 15-20 minut, aż farsz się zetnie a ser się zarumieni.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!