Tarta z porami i pieczarkami

Kolejna wersja pełnoziarnistej tarty, tym razem z farszem porowo-pieczarkowym. Uwielbiam połączenie grzybów i pora!


Składniki (4 porcje):

CIASTO:

  • mąka pszenna graham  (typ 1850) – 1,5 szklanki (160 g)
  • płatki owsiane – 3 łyżki,
  • masło – 1/3 kostki (70g),
  • jajo – 1 sztuka,
  • sól – szczypta,
  • woda – 2 łyżki.

FARSZ:

  • pieczarki – 8-10 sztuk, w zależności od rozmiaru,
  • por – 1/2 większego,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • jogurt naturalny 2 % tł – 4 łyżki,
  • jajo kurze – 2 sztuki,
  • do smaku: tymianek, sól i pieprz,
  • do posypania – żółty ser – 2 plastry (50 g).

Czas przygotowania: do 80 minut

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy zająć się ciastem- zagnieść je dokładnie z przygotowanych składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warzywa na farsz. Pieczarki i pora dokładnie oczyścić i umyć, pora pokroić cienko, pieczarki na plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć  przez chwilę pora, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią. Dopiero na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu.
  3. W misce rozmieszać 2 jaja i jogurt, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie tymianek).  Dodać ostudzone warzywa i wymieszać.
  4. Schłodzone ciasto na tartę podzielić na cztery mniejsze porcje, rozwałkować tak, by powstały nieco większe placki niż formy do zapiekania (można także upiec jedną dużą tartę). Dno i boki formy wykleić ciastem, jeśli powstaną dziury lub ciasto się rozerwie nie ma czym się przejmować – wystarczy dokleić brakujące miejsca. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do około 180 st C piekarnika i zapiekać 10-15 minut.
  5. Po tym czasie na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno-warzywną. Całość posypać startym na dużych oczkach serem. Zapiekać kolejne 15-20 minut, aż farsz się zetnie a ser się zarumieni.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.