Szaszłyki z kurczakiem i ananasem oraz cytrynową kaszą bulgur
Jedno z moich ulubionych dań – odrobina lata na talerzu. Proste i szybkie do wykonania, a w smaku… niebo w gębie! Kasza wykonana w ten sposób jest naprawdę pyszna – cytrynowa, rześka, idealna! Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie mięsa z owocami, a tym którzy nie lubią.. niech spróbują, a polubią!
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi kurczaka – 150 g – ok 1 średni,
- ananas świeży – 200 g – 3 plastry,
- kasza bulgur – 2/3 szklanki,
- cytryna – 1/2 sztuki,
- sałata lodowa – 1/3 główki,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk (lub 1 średni pomidor),
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- przyprawy do smaku – kurkuma, tymianek lub inne ulubione zioła.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka opłukać, pokroić na kawałki około 2,5 – 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą, dodać oliwę (1 łyżka), wymieszać i odstawić na około pół godziny, aby się zamarynowały.
- Ananasa obrać, pokroić w kostkę około 2,5 – 3 cm (środek wykroić i wyrzucić).
- Kurczaka i ananasa nadziewać na patyczki do szaszłyków. Grillować aż mięso będzie gotowe (po około 3 minuty z każdej strony).
- W między czasie przygotować kaszę – dokładnie opłukać i ugotować w osolonej wodzie w stosunku 1 : 2,5 – 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody (jeśli wolisz kaszę ugotowaną na sypko – ugotuj ją w stosunku 1 : 2 ). Pod koniec gotowania obficie skropić sokiem z cytryny.
- Sałatę lodową porwać. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Polać oliwą z oliwek wymieszaną z ulubionymi przyprawami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!