Szaszłyki z kurczakiem i ananasem oraz cytrynową kaszą bulgur

Jedno z moich ulubionych dań – odrobina lata na talerzu. Proste i szybkie do wykonania, a w smaku… niebo w gębie! Kasza wykonana w ten sposób jest naprawdę pyszna – cytrynowa, rześka, idealna! Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie mięsa z owocami, a tym którzy nie lubią.. niech spróbują, a polubią!


Składniki (2 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 150 g – ok 1 średni,
  • ananas świeży –  200 g – 3 plastry,
  • kasza bulgur – 2/3 szklanki,
  • cytryna – 1/2 sztuki,
  • sałata lodowa – 1/3 główki,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk (lub 1 średni pomidor),
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • przyprawy do smaku – kurkuma, tymianek lub inne ulubione zioła.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka opłukać, pokroić na kawałki około 2,5 – 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą, dodać oliwę (1 łyżka), wymieszać i odstawić na około pół godziny, aby się zamarynowały.
  2. Ananasa obrać, pokroić w kostkę około 2,5 – 3 cm (środek wykroić i wyrzucić).
  3. Kurczaka i ananasa nadziewać na patyczki do szaszłyków. Grillować aż mięso będzie gotowe (po około 3 minuty z każdej strony).
  4. W między czasie przygotować kaszę – dokładnie opłukać i ugotować w osolonej wodzie w stosunku 1 : 2,5 – 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody (jeśli wolisz kaszę ugotowaną na sypko – ugotuj ją w stosunku 1 : 2 ). Pod koniec gotowania obficie skropić sokiem z cytryny.
  5. Sałatę lodową porwać. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Polać oliwą z oliwek wymieszaną z ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.