Śniadaniowa sałatka z kaszą jaglaną, awokado i jajkiem w koszulce
Mimo, że na śniadanie najczęściej pojawia się u mnie owsianka w przeróżnych odsłonach lubię też, szczególnie gdy mam więcej czasu, sięgnąć rano po warzywa i jaja. Sałatka jest naprawdę przepyszna i szybka do zrobienia. Niestety podczas gotowania drugiego jaja nie spojrzałam na zegarek i przez surowe jajo musiałam wyrzucić drugą połowę sałatki… Tak więc zegarki w dłoń i odmierzamy czas!
Składniki (1 porcja):
- jajo kurze – 2 sztuki,
- kasza jaglana – 3 łyżki przed ugotowaniem (45 g),
- awokado – 1/4 średniego,
- pomidorki koktajlowe – 6 – 7 sztuk,
- rzodkiewki – 4 – 5 sztuk,
- szczypiorek – 2 łyżki,
- sok z 1/4 cytryny,
- pestki dyni – 1 łyżeczka,
- do smaku sól i świeżo mielony pieprz.
Czas przygotowania: do 20 minut
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Przełożyć do małego garnuszka i zalać 1/2 szklanki wody. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie gaz wyłączyć i odstawić do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W tym czasie pomidorki i rzodkiewki umyć, pomidorki pokroić na ćwiartki, rzodkiewki w plasterki. Z awokado zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
- Wszystkie warzywa przełożyć do miski i obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać ugotowaną kaszę, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać.
- W między czasie drugim garnku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć gaz, zamieszać kilka razy łyżką, aż powstanie wir, w który należy wbić jajo. Gotować około 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakowatą i przełożyć na sałatkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz pestkami dyni.
Gotowe!
super przepis 🙂