Śniadaniowa sałatka z kaszą jaglaną, awokado i jajkiem w koszulce

Mimo, że na śniadanie najczęściej pojawia się u mnie owsianka w przeróżnych odsłonach lubię też, szczególnie gdy mam więcej czasu, sięgnąć rano po warzywa i jaja. Sałatka jest naprawdę przepyszna i szybka do zrobienia. Niestety podczas gotowania drugiego jaja nie spojrzałam na zegarek i przez surowe jajo musiałam wyrzucić drugą połowę sałatki… Tak więc zegarki w dłoń i odmierzamy czas! 


Składniki (1 porcja):

  • jajo kurze – 2 sztuki,
  • kasza jaglana – 3 łyżki przed ugotowaniem (45 g),
  • awokado – 1/4 średniego,
  • pomidorki koktajlowe – 6 – 7 sztuk,
  • rzodkiewki – 4 – 5 sztuk,
  • szczypiorek – 2 łyżki,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • pestki dyni – 1 łyżeczka,
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Przełożyć do małego garnuszka i zalać 1/2 szklanki wody. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie gaz wyłączyć i odstawić do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  2. W tym czasie pomidorki i rzodkiewki umyć, pomidorki pokroić na ćwiartki, rzodkiewki w plasterki. Z awokado zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
  3. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać ugotowaną kaszę, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać.
  4. W między czasie drugim garnku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć gaz, zamieszać kilka razy łyżką, aż powstanie wir, w który należy wbić jajo. Gotować około 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakowatą i przełożyć na sałatkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz pestkami dyni.

Gotowe!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.