Schab zapiekany pod kiszoną kapustą i porowym beszamelem
Do naszej codziennej diety warto włączyć kiszonki! Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, dzięki czemu jest naturalnym probiotykiem. A co robią bakterie probiotyczne?
Bakterie probiotyczne wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm, m. in. regulują perystaltykę jelit, zapobiegają biegunkom, a w razie ich wystąpienia – skracają czas ich trwania, obniżają pH jelit, dzięki czemu stwarzają niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także hamują procesy gnilne w jelitach. Z tego powodu jedzmy kiszonki na zdrowie!
Dziś proponuję schab zapiekany pod kiszoną kapustą i porowym beszamelem. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska wg Karola Okrasy”, która była do zdobycia w Lidlu 🙂
Składniki (2 porcje):
- schab wieprzowy – 2 plastry – 200 g,
- kiszona kapusta – szklanka,
- ogórki kiszone – 2 sztuki,
- grzyby suszone – kilka sztuk,
- cebula – 1 mniejsza,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- por – 1/2 sztuki,
- mleko 2 % tł – 1/2 szklanki,
- mąka pszenna – 1 łyżka,
- ziemniaki – 5-6 średnich (ok. 400 g),
- przyprawy: sól, pieprz, ziele jałowca, gałka muszkatołowa, tymianek.
Czas przygotowania: ok. 60-70 minut (razem z pieczeniem).
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odsączyć i pokroić drobno.
- Mięso umyć, oczyścić. Plastry posolić i popieprzyć. Usmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku, posiekać. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Na patelnię po mięsie wlać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pokrojone ogórki i grzyby, a po chwili kapustę kiszoną. Doprawić do smaku pieprzem, łyżeczką tymianku i ok. 2-3 ziarnami jałowca (nie solimy! kapusta i ogórki są już wystarczająco słone). Chwilę wszystko przesmażyć. Przełożyć do naczynia na schab, tworząc pierzynkę.
- Teraz pora na sos beszamelowy. Por oczyścić i pokroić w krążki, w garnku rozgrzać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć pora, zasypać łyżką mąki, zamieszać i wlać mleko. Gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Gotowym sosem przykryć kapustę kiszoną.
- W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do woreczka do pieczenia, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie tymianek i sól), woreczek szczelnie zawiązać.
- Zapiekankę z mięsa i kapusty oraz ziemniaki wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze około 170 st C przez około 40 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!