Schab zapiekany pod kiszoną kapustą i porowym beszamelem

Do naszej codziennej diety warto włączyć kiszonki! Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, dzięki czemu jest naturalnym probiotykiem. A co robią bakterie probiotyczne?

Bakterie probiotyczne wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm, m. in. regulują perystaltykę jelit, zapobiegają biegunkom, a w razie ich wystąpienia – skracają czas ich trwania, obniżają pH jelit, dzięki czemu stwarzają niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także hamują procesy gnilne w jelitach. Z tego powodu jedzmy kiszonki na zdrowie!

Dziś proponuję schab zapiekany pod kiszoną kapustą i porowym beszamelem. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska wg Karola Okrasy”, która była do zdobycia w Lidlu 🙂

DSCN9171.JPG
Składniki (2 porcje):

  • schab wieprzowy – 2 plastry – 200 g,
  • kiszona kapusta – szklanka,
  • ogórki kiszone – 2 sztuki,
  • grzyby suszone – kilka sztuk,
  • cebula – 1 mniejsza,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • por – 1/2 sztuki,
  • mleko 2 % tł – 1/2 szklanki,
  • mąka pszenna – 1 łyżka,
  • ziemniaki – 5-6 średnich (ok. 400 g),
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele jałowca, gałka muszkatołowa, tymianek.

Czas przygotowania: ok. 60-70 minut (razem z pieczeniem).


Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odsączyć i pokroić drobno.
  2. Mięso umyć, oczyścić. Plastry posolić i popieprzyć. Usmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku, posiekać. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelnię po mięsie wlać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pokrojone ogórki i grzyby, a po chwili kapustę kiszoną. Doprawić do smaku pieprzem, łyżeczką tymianku i ok. 2-3 ziarnami jałowca (nie solimy! kapusta i ogórki są już wystarczająco słone). Chwilę wszystko przesmażyć. Przełożyć do naczynia na schab, tworząc pierzynkę.
  5. Teraz pora na sos beszamelowy. Por oczyścić i pokroić w krążki, w garnku rozgrzać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć pora, zasypać łyżką mąki, zamieszać i wlać mleko. Gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Gotowym sosem przykryć kapustę kiszoną.
  6. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do woreczka do pieczenia, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie tymianek i sól), woreczek szczelnie zawiązać.
  7. Zapiekankę z mięsa i kapusty oraz ziemniaki wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze około 170 st C przez około 40 minut.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.