Schab pieczony w pomarańczach z kaszą bulgur

Korzystając z resztek sezonu na cytrusy proponuję świeży i letni obiad – schab pieczony z pomarańczami oraz kaszą bulgur.

Składniki (2 porcje):

  • schab wieprzowy – 4 plastry (200 g),
  • kasza bulgur – 1 woreczek (100 g),
  • pomarańcza – 1 średnia,
  • marchew – 5 średnich (ok. 300 – 400 g),
  • pieczarki – kilka sztuk,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka (do posmarowania naczynia do zapiekania),
  • do smaku: sól, pieprz, tymianek suszony.

Czas przygotowania: do 45 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Schab umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym niewielką ilością oleju.
  3.  1/2 pomarańczy obierz i pokrój w plastry, z drugiej połowy wyciśnij sok.
  4. Marchewki obierz, umyj i pokrój w paski, pieczarki oczyść i osusz. Warzywa poukładaj przy schabie. Całość zalej sokiem z pomarańczy i na górze poukładaj plastry owocu. Posyp suszonym tymiankiem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 30 minut, aż mięso będzie kruche.
  6. Podawać z ugotowaną kaszą, polane sokiem z pieczenia.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.