Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem
Sałatka idealna na lunch, do zabrania w pudełku do pracy czy na wyjazd. Ananas nadaje potrawie słodki posmak. Można przygotować od razu większą porcję – na dwa dni. Smakuje zarówno od razu po przygotowaniu jak i po wyjęciu z lodówki.
Składniki (2 porcje):
- ryż brązowy – 100 g – 1 woreczek,
- filet z piersi kurczaka lub indyka – 100 g,
- kukurydza konserwowa – 6 łyżek,
- ananas (najlepiej świeży) – 3 plastry,
- jogurt naturalny 2 % tł – 3 łyżki,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- przyprawy do smaku: curry, sól i pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oleju i curry i odstawić na chwilę. Usmażyć lub upiec bez dodatkowego tłuszczu.
- W tym czasie przygotować ananasa – wydzielić 3 plastry, wykroić środek, odkroić skórkę. Pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!