Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem

Sałatka idealna na lunch, do zabrania w pudełku do pracy czy na wyjazd. Ananas nadaje potrawie słodki posmak. Można przygotować od razu większą porcję – na dwa dni. Smakuje zarówno od razu po przygotowaniu jak i po wyjęciu z lodówki.


Składniki (2 porcje):

  • ryż brązowy – 100 g – 1 woreczek,
  • filet z piersi kurczaka lub indyka – 100 g,
  • kukurydza konserwowa – 6 łyżek,
  • ananas (najlepiej świeży) – 3 plastry,
  • jogurt naturalny 2 % tł – 3 łyżki,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • przyprawy do smaku: curry, sól i pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut.


Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oleju i curry i odstawić na chwilę. Usmażyć lub upiec bez dodatkowego tłuszczu.
  3. W tym czasie przygotować ananasa – wydzielić 3 plastry, wykroić środek, odkroić skórkę. Pokroić w kostkę.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  5. Ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę  wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego,  w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.