Sałatka z ryżem i ciecierzycą

Sycąca i zdrowa sałatka, idealna do zabrania ze sobą w pudełku do szkoły lub pracy.


Składniki (1 porcja):

  • ryż brązowy – 2 łyżki (30 g) przed ugotowaniem,
  • ciecierzyca konserwowa* – 5 łyżek (100 g),
  • papryka czerwona lub zielona – ok. 1/3 sztuki,
  • pomidor (1 mniejszy) lub pomidorki koktajlowe (4-5 sztuk),
  • ogórek zielony – kawałek,
  • suszone pomidory – 1-2 sztuki,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • natka pietruszki – 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku.

* można także wykorzystać suche nasiona ciecierzycy – należy wtedy namoczyć nasiona przez noc, następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 45 – 60 minut).

Czas przygotowania: do 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
  3. Warzywa umyć. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki poszatkować.
  4. Przygotować sos – czosnek rozgnieść przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.