Sałatka z makaronem, rukolą i serem feta

Lekka sałatka, szybka do zrobienia, idealna do wzięcia w pudełko lub słoik do pracy lub szkoły. Makaron można ugotować dzień wcześniej i rano tylko dodać warzywa.

Składniki (1 porcja):

  • makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka przed ugotowaniem (70 g),
  • suszone pomidory – 2 plastry,
  • oliwki czarne bez pestek – ok. 5 sztuk,
  • papryka czerwona – ok. 1/4 średniej,
  • rukola – 2-3 garście,
  • ser feta – ok. 2 łyżki (30 g),
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka,
  • sok z cytryny – 1-2 łyżki,
  • do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Pomidory i oliwki odsączyć i pokroić drobno, paprykę i rukolę umyć, osuszyć, paprykę pokroić w drobną kostkę.
  3. W misce wymieszać makaron z warzywami, dodać pokruszony ser feta, polać olejem, i skropić obficie sokiem z cytryny, doprawić do smaku (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie).

Gotowe !

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.