Sałatka z makaronem, rukolą i serem feta
Lekka sałatka, szybka do zrobienia, idealna do wzięcia w pudełko lub słoik do pracy lub szkoły. Makaron można ugotować dzień wcześniej i rano tylko dodać warzywa.
Składniki (1 porcja):
- makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka przed ugotowaniem (70 g),
- suszone pomidory – 2 plastry,
- oliwki czarne bez pestek – ok. 5 sztuk,
- papryka czerwona – ok. 1/4 średniej,
- rukola – 2-3 garście,
- ser feta – ok. 2 łyżki (30 g),
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka,
- sok z cytryny – 1-2 łyżki,
- do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: do 20 minut
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Pomidory i oliwki odsączyć i pokroić drobno, paprykę i rukolę umyć, osuszyć, paprykę pokroić w drobną kostkę.
- W misce wymieszać makaron z warzywami, dodać pokruszony ser feta, polać olejem, i skropić obficie sokiem z cytryny, doprawić do smaku (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie).
Gotowe !
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!