Sałatka z grillowanym serem Halloumi i granatem
To chyba najsmaczniejsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam. Na pewno jeszcze nieraz pojawi się na naszym stole – jest orzeźwiająca i lekka, po prostu pyszna!
Składniki (4 porcje):
- ser halloumi – 1 opakowanie (225 g),
- roszponka – 4-5 garści (ok. 125 g)
- granat – 1/2 średniego,
- cebula czerwona – 1 średnia,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- mięta świeża – kilka listków,
- sos: sok z 1/3 pomarańczy, oliwa z oliwek (2 łyżki), musztarda (1 łyżeczka).
Czas przygotowania: do 15 minut
Sposób przygotowania:
- Sałatę i pomidorki umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wszystkie warzywa przełożyć do miski, wymieszać z dodatkiem listków mięty.
- Granat przekroić na pół, widelcem wyłuskać ziarenka, najlepiej robić to bezpośrednio nad miską z warzywami, aby sok spływał do sałatki.
- Przygotować sos – wycisnąć sok z 1/4 – 1/3 pomarańczy, dodać musztardę oraz oliwę i wymieszać dokładnie.
- Ser odsączyć, pokroić na ok. 0,5 – 1 cm plastry. Rozgrzać patelnię do grillowania, ułożyć plastry sera i grillować z każdej strony po ok. 2-3 minuty, aż powstaną złote prążki, ser powinien być ciepły i lekko chrupiący z zewnątrz.
- Warzywa, granat i sos wymieszać, ułożyć na talerzach. Na wierzchu układać kawałki sera. Podawać z pieczywem. Gotowe.
Smacznego! 🙂
Widelcem z granata ziarenka to lepiej nie. Najlepiej czymś cięższym ( np łyżką do lodów) energicznie uderzać w przekrojonego na pół owoca. Oczywiście w skórkę trzymając go przekrojoną częścią nad miską. 10 sekund i po zawodach.
Dziękuję, następnym razem spróbuję tym sposobem 🙂