Sałatka z grillowanym serem Halloumi i granatem

To chyba najsmaczniejsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam. Na pewno jeszcze nieraz pojawi się na naszym stole – jest orzeźwiająca i lekka, po prostu pyszna!


Składniki (4 porcje):

  • ser halloumi – 1 opakowanie (225 g),
  • roszponka – 4-5 garści (ok. 125 g)
  • granat – 1/2 średniego,
  • cebula czerwona – 1 średnia,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • mięta świeża – kilka listków,
  • sos: sok z 1/3 pomarańczy, oliwa z oliwek (2 łyżki), musztarda (1 łyżeczka).

Czas przygotowania: do 15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę i pomidorki umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wszystkie warzywa przełożyć do miski, wymieszać z dodatkiem listków mięty.
  2. Granat przekroić na pół, widelcem wyłuskać ziarenka, najlepiej robić to bezpośrednio nad miską z warzywami, aby sok spływał do sałatki.
  3. Przygotować sos – wycisnąć sok z 1/4 – 1/3 pomarańczy, dodać musztardę oraz oliwę i wymieszać dokładnie.
  4. Ser odsączyć, pokroić na ok. 0,5 – 1 cm plastry. Rozgrzać patelnię do grillowania, ułożyć plastry sera i grillować z każdej strony po ok. 2-3 minuty, aż powstaną złote prążki, ser powinien być ciepły i lekko chrupiący z zewnątrz.
  5. Warzywa, granat i sos wymieszać, ułożyć na talerzach. Na wierzchu układać kawałki sera. Podawać z pieczywem. Gotowe.

Smacznego! 🙂

0 komentarzy
  1. Takitam
    Takitam says:

    Widelcem z granata ziarenka to lepiej nie. Najlepiej czymś cięższym ( np łyżką do lodów) energicznie uderzać w przekrojonego na pół owoca. Oczywiście w skórkę trzymając go przekrojoną częścią nad miską. 10 sekund i po zawodach.

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.