Sałatka z brokułami, jajkiem i sosem czosnkowym
Smaczna, kolorowa i sycąca sałatka, świetnie nada się na kolację lub na posiłek do pracy czy szkoły 🙂
Składniki (2 porcje):
- brokuł – 1 mniejszy,
- pomidor – 1 średni,
- papryka czerwona – ok. 1/2 średniej,
- kukurydza konserwowa – 4 łyżki,
- cebula czerwona – 1/2 mniejszej,
- jajo kurze – 3 sztuki,
- sos czosnkowy: jogurt naturalny (3-4 łyżek), 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, świetnie sprawdzi się także dodatek koperku.
Czas przygotowania: do 20 minut
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę w garnku. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i włożyć do wrzącej wody, gotować aż brokuł będzie ugotowany al dente. Odcedzić i wystudzić.
- Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w ósemki.
- Pomidora i paprykę umyć , pomidora pokroić w ósemki, paprykę w słupki, cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Przygotować sos czosnkowy – czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem, doprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać sosem czosnkowym. Można podawać z pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!