Sałatka z brokułami, jajkiem i sosem czosnkowym

Smaczna, kolorowa i sycąca sałatka, świetnie nada się na kolację lub na posiłek do pracy czy szkoły 🙂 


Składniki (2 porcje):

  • brokuł – 1 mniejszy,
  • pomidor – 1 średni,
  • papryka czerwona – ok. 1/2 średniej,
  • kukurydza konserwowa – 4 łyżki,
  • cebula czerwona – 1/2 mniejszej,
  • jajo kurze – 3 sztuki,
  • sos czosnkowy: jogurt naturalny (3-4 łyżek), 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, świetnie sprawdzi się także dodatek koperku.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę w garnku. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i włożyć do wrzącej wody, gotować aż brokuł będzie ugotowany al dente. Odcedzić i wystudzić.
  2. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w ósemki.
  3. Pomidora i paprykę umyć , pomidora pokroić w ósemki, paprykę w słupki, cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Przygotować sos czosnkowy – czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem, doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  5. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać sosem czosnkowym. Można podawać z pieczywem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.