Risotto z kurkami i kurczakiem
Sezon grzybowy w pełni. Z wczorajszych zbiorów w lodówce zostały kurki, a luby przyznał się, że tęskni za moim risotto. Tak więc powstało dziś risotto z kurkami i kurczakiem. W końcu przez żołądek do serca!
Składniki (2 porcje):
- ryż do risotto (arborio) – 100 g – 1/2 szklanki,
- filet z piersi kurczaka lub indyka – ok. 150 g,
- kurki – 2 – 3 garście,
- cebula – 1/2 dużej,
- czosnek – 1 ząbek,
- bulion warzywny – 1 1/2 – 2 szklanki,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- masło – 1 łyżka,
- wino białe wytrawne (opcjonalnie) – 1/2 szklanki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz, odrobina kurkumy.
Czas przygotowania: ok 30 minut
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, kurki dokładnie umyć.
- W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć chwilę cebulę, czosnek oraz kurki.
- Wsypać ryż i podsmażyć chwilę aż się zeszkli.
- Podlać wszystko 1/2 szklanki wina (gdy nie dodajesz wina – bulionem). Gdy ryż wchłonie wino dodać 1-2 chochelki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, wtedy dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.
- W między czasie kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć na łyżce oliwy aż kurczak się zarumieni.
- Pod koniec gotowania ryżu dodać usmażonego kurczaka, odrobinę kurkumy (nada potrawie piękny złocisty kolor) i doprawić do smaku.
- Podawać posypane natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!