Risotto z kurkami i kurczakiem

Sezon grzybowy w pełni. Z wczorajszych zbiorów w lodówce zostały kurki, a luby przyznał się, że tęskni za moim risotto. Tak więc powstało dziś risotto z kurkami i kurczakiem. W końcu przez żołądek do serca!


Składniki (2 porcje):

  • ryż do risotto (arborio) – 100 g – 1/2 szklanki,
  • filet z piersi kurczaka lub indyka – ok. 150 g,
  • kurki – 2 – 3 garście,
  • cebula – 1/2 dużej,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • bulion warzywny – 1 1/2 – 2 szklanki,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • masło – 1 łyżka,
  • wino białe wytrawne (opcjonalnie) – 1/2 szklanki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz, odrobina kurkumy.

Czas przygotowania: ok 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, kurki dokładnie umyć.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć chwilę cebulę, czosnek oraz kurki.
  3. Wsypać ryż i podsmażyć chwilę aż się zeszkli.
  4. Podlać wszystko 1/2 szklanki wina (gdy nie dodajesz wina – bulionem). Gdy ryż wchłonie wino dodać 1-2 chochelki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, wtedy dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  5. W między czasie kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć na łyżce oliwy aż kurczak się zarumieni.
  6. Pod koniec gotowania ryżu dodać usmażonego kurczaka, odrobinę kurkumy (nada potrawie piękny złocisty kolor) i doprawić do smaku.
  7. Podawać posypane natką pietruszki.

SMACZNEGO!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.