Puree (mus) z pieczonej dyni
Puree z dyni, nazywane także przecierem czy musem z dyni, stanowi bazę wielu potraw, m.in. zup, potrawek, deserów czy wypieków.
Mus z dyni warto przygotować od razu z większej porcji – dynie wystarczy podzielić na porcje, upiec i zmiksować. Gotowe puree wystarczy później podzielić na porcje i zamrozić i wykorzystywać do swoich dań, kiedy tylko najdzie nas na to ochota 🙂
Do swojego przecieru wykorzystałam dynię olbrzymią otrzymaną od babci, świetnie sprawdzą się do tego także inne gatunki dyni.
Składniki: dynia 🙂
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, pokroić na mniejsze porcje, pozbawić miąższu i pestek (pestki warto wysuszyć i zjeść).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki dyni skórką do dołu.
- Piec w temperaturze 180 st C przez około 45 minut, do miękkości.
- Upieczoną dynię ostudzić, łyżeczką oddzielić miąższ dyni od skórki, zmiksować na mus.
Gotowe! 🙂
Trackbacks & Pingbacks
[…] Przygotować mus z dyni wg przepisu – klik! […]
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!