Pomidorowy pasztet z soczewicy i pieczonej papryki

Mam dla Was przepis na przepyszny jesienny pasztet z soczewicy. Pieczona papryka nadaje wspaniałego aromatu, warto upiec ją od razu z większej ilości i potraktować jako bazę do zupy (np. pomidorowej) bądź jako dodatek do sałatek (polecam sałatkę z mozzarellą i pieczoną papryką). 

Jeśli cała blaszka pasztetu to dla Was za dużo można podzielić go na mniejsze porcje i zamrozić. Taki pasztet świetnie komponuje się z razowcem i warzywami, np. czarnymi oliwkami, świeżym pomidorem czy kiszonym ogórkiem.


Składniki na 1 blaszkę:

  • czerwona soczewica – 1 1/2 szklanki (ok. 200 g),
  • czerwona papryka – 2 średnie,
  • cebula – 1 większa,
  • suszone pomidory odsączone z oleju – 6 średnich,
  • koncentrat pomidorowy – 3 solidne łyżki lub 1 mniejszy słoiczek (ok. 100 g),
  • jaja kurze – 3 średnie,
  • olej rzepakowy – 3-4 łyżki,
  • do smaku: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka bazylii.

Czas przygotowania: ok. 30-40 minut + 45 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyć, w całości wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok. 200 stC przez ok. 25 minut, w między czasie można ją kilka razy przewrócić. Gdy papryka się upiecze i zarumieni należy obrać ją  ze skórki. Jeśli skórka odchodzi z trudem – należy jeszcze gorącą paprykę przełożyć do foliowej torebki, zawiązać i odstawić na około 5-10 minut, aż się sparzy, po tym czasie nie powinno być problemu z obieraniem.

  2. W czasie gdy papryka się piecze soczewicę dokładnie przepłukać na sicie, ugotować w 2,5 szklanki wody do miękkości.

  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju z dodatkiem posiekanych odsączonych z oleju suszonych pomidorów.

  4. Lekko przestudzone warzywa przełożyć do misy blendera, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, zmiksować. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Do masy dodać jaja i jeszcze raz zmiksować.

  5. Przygotowaną masę przelać do blaszki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu można wyłożyć siekane suszone pomidory, oliwki lub ulubione nasiona.

  6. Piec w temperaturze ok. 180 – 200 st C przez ok. 45 minut.

  7. Kroić po wystudzeniu.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.