Pomidorowe curry z kurczakiem
Ostro-kwaśne danie, rozgrzewające i sycące, idealne na dni, gdy sami nie wiemy czego chcemy 🙂 Szybkie do wykonania, ze składników, które zwykle mam w domu.
Składniki (4 porcje):
- filet z piersi kurczaka – 2 średnie (ok. 400 g),
- ryż brązowy – 2 woreczki (200 g przed ugotowaniem),
- pomidor świeży (2 większe) lub pomidory krojone w puszce (1 opakowanie),
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
- mleczko kokosowe – 1 puszka,
- olej roślinny – 2 łyżki,
- cebula – 1 większa,
- czosnek – 1 ząbek,
- papryczka chili – kawałek do smaku,
- imbir – ok. 1 cm korzenia,
- przyprawy – sól do smaku, kurkuma (1/2 łyżeczki), kmin rzymski (1/4 łyżeczki),
- sok z cytryny – ok. 1 łyżka,
- świeża bazylia – kilka listków.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania ryżu dodałam do niego wodę z mleczka kokosowego, dzięki czemu ryż jest lekki i ma kokosowy posmak.
- Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać, pokroić drobno razem z papryczką chili.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę razem z czosnkiem, imbirem i papryczką chili, po chwili dodać przyprawy (poza solą) i podsmażyć ok. 1 minutę, dodać mięso i smażyć, aż się zarumieni.
- Na patelnię dodać pomidory (jeśli używasz świeżych pomidorów sparz je najpierw wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę) i śmietankę z mleczka kokosowego. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sól, dusić, aż potrawka zgęstnieje. Spróbować, w razie czego doprawić do smaku.
- Curry podawać z ryżem, posypane obficie świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!