Pomidorowe curry z kurczakiem

Ostro-kwaśne danie, rozgrzewające i sycące, idealne na dni, gdy sami nie wiemy czego chcemy 🙂 Szybkie do wykonania, ze składników, które zwykle mam w domu.


Składniki (4 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 2 średnie (ok. 400 g),
  • ryż brązowy – 2 woreczki (200 g przed ugotowaniem),
  • pomidor świeży (2 większe) lub pomidory krojone w puszce (1 opakowanie),
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
  • mleczko kokosowe – 1 puszka,
  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • cebula – 1 większa,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • papryczka chili – kawałek do smaku,
  • imbir – ok. 1 cm korzenia,
  • przyprawy – sól do smaku, kurkuma (1/2 łyżeczki), kmin rzymski (1/4 łyżeczki),
  • sok z cytryny – ok. 1 łyżka,
  •  świeża bazylia – kilka listków.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania ryżu dodałam do niego wodę z mleczka kokosowego, dzięki czemu ryż jest lekki i ma kokosowy posmak.
  2. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać,  pokroić drobno razem z papryczką chili.
  3. W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę razem z czosnkiem, imbirem i papryczką chili,  po chwili dodać przyprawy (poza solą) i podsmażyć ok. 1 minutę, dodać mięso i smażyć, aż się zarumieni.
  4. Na patelnię dodać pomidory (jeśli używasz świeżych pomidorów sparz je najpierw wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę) i śmietankę z mleczka kokosowego. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i sól, dusić, aż potrawka zgęstnieje. Spróbować, w razie czego doprawić do smaku.
  5. Curry podawać z ryżem, posypane obficie świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.