Pomarańczowy mus jaglany
A mi ciągle w głowie kasza jaglana! Świetnie nadaje się do deserów, dostarczając naszemu organizmowi wielu witamin (głównie witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (m.in. magnez, żelazo). A do tego jest naturalnie bezglutenowa 🙂
Składniki (1 porcja):
- kasza jaglana – 30 g – 2 łyżki
- pomarańcza – 1 średnia
- serek wiejski – 100 g – 1/2 opakowania
- miód pszczeli – 1/2 łyżki
- orzechy włoskie – 2 sztuki
- opcjonalnie – 1/2 łyżeczki prawdziwego kakao
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Pomarańczę obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki – pomarańczę, ugotowaną kaszę, serek wiejski, miód i ewentualnie kakao zmiksować z blenderze na mus.
- Mus przełożyć do pucharka, posypać pokruszonymi orzechami.
- Delektować się wspaniałym smakiem!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!