Pomarańczowy mus jaglany

A mi ciągle w głowie kasza jaglana! Świetnie nadaje się do deserów, dostarczając naszemu organizmowi wielu witamin (głównie witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (m.in. magnez, żelazo). A do tego jest naturalnie bezglutenowa 🙂


Składniki (1 porcja):

  • kasza jaglana – 30 g – 2 łyżki
  • pomarańcza – 1 średnia
  • serek wiejski – 100 g – 1/2 opakowania
  • miód pszczeli – 1/2 łyżki
  • orzechy włoskie – 2 sztuki
  • opcjonalnie – 1/2 łyżeczki prawdziwego kakao

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Pomarańczę obrać ze skórki.
  3. Wszystkie składniki – pomarańczę, ugotowaną kaszę, serek wiejski, miód i ewentualnie kakao zmiksować z blenderze na mus.
  4. Mus przełożyć do pucharka, posypać pokruszonymi orzechami.
  5. Delektować się wspaniałym smakiem!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.