Piersi drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych podane z ziemniakami i sałatą z sosem musztardowym
Tak przygotowane mięso kochają nie tylko dzieci, ale i dorośli – to taka przyjemna i dużo lżejsza alternatywa dla KFC 🙂 Zamiast smażenia kotlety należy upiec, wg mnie pieczone mięso panierowane jest dużo smaczniejsze od smażonego. Kotlety można podać zarówno z pieczonymi frytkami jak i ryżem, dziś proponuję po prostu gotowane ziemniaki i warzywa z sosem miodowo-musztardowym. Gwarantuję, że danie jest szybkie i bardzo smaczne!
Składniki (4 porcje):
- filet drobiowy (z piersi kurczaka/indyka) bez skóry – ok. 500 g,
- jajo kurze – 1 średnie,
- odrobina mleka/wody,
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki (45g),
- płatki kukurydziane – ok. 3 szklanki (90g),
- odrobina soli, pieprzu, słodkiej i/lub ostrej papryki,
- ziemniaki – 5-7 sztuk w zależności od wielkości (ok. 600g),
- warzywa do podania – im więcej tym lepiej – ulubione sałaty (u mnie lodowa + roszponka), ogórek, pomidor i rzodkiewki,
- SOS: musztarda (2 czubate łyżeczki), miód pszczeli (1 płaska łyżeczka), oliwa z oliwek (4 łyżki), sok z 1/4 cytryny.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie przygotować kotlety – mięso oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i rozbić delikatnie tłuczkiem.
- Przygotować 3 miski, w jedną wbić jajo kurze i wymieszać z odrobiną pieprzu oraz mleka lub wody, do drugiej dodać mąkę ziemniaczaną z odrobiną słodkiej i/lub ostrej papryki, do trzeciej miski wsypać płatki kukurydziane, które należy delikatnie ugnieść ręką lub szklanką na mniejsze kawałki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do ok. 180 stC.
- Piersi kurczaka najpierw obtoczyć w mące, później w jajku, na koniec w płatkach, układać na blaszce, piec ok. 20 minut (aż się lekko zarumienią).
- Przygotować sos – do szklanki dodać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka emulsja.
- Przygotować sałatę – ulubione liście sałaty umyć, osuszyć i porwać, wkroić pomidora, rzodkiewki i ogórka, skropić przygotowanym sosem.
- Mięso podawać z ugotowanymi ziemniakami i sałatką.
Gotowe! Dajcie znać czy smakowało!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!