Piersi drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych podane z ziemniakami i sałatą z sosem musztardowym

Tak przygotowane mięso kochają nie tylko dzieci, ale i dorośli – to taka przyjemna i dużo lżejsza alternatywa dla KFC 🙂 Zamiast smażenia kotlety należy upiec, wg mnie pieczone mięso panierowane jest dużo smaczniejsze od smażonego. Kotlety można podać zarówno z pieczonymi frytkami jak i ryżem, dziś proponuję po prostu gotowane ziemniaki i warzywa z sosem miodowo-musztardowym. Gwarantuję, że danie jest szybkie i bardzo smaczne!

Składniki (4 porcje):

  • filet drobiowy (z piersi kurczaka/indyka) bez skóry – ok. 500 g,
  • jajo kurze – 1 średnie,
  • odrobina mleka/wody,
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki (45g),
  • płatki kukurydziane – ok. 3 szklanki (90g),
  • odrobina soli, pieprzu, słodkiej i/lub ostrej papryki,
  • ziemniaki – 5-7 sztuk w zależności od wielkości (ok. 600g),
  • warzywa do podania – im więcej tym lepiej – ulubione sałaty (u mnie lodowa + roszponka), ogórek, pomidor i rzodkiewki,
  • SOS: musztarda (2 czubate łyżeczki), miód pszczeli (1 płaska łyżeczka), oliwa z oliwek (4 łyżki), sok z 1/4 cytryny.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. W tym czasie przygotować kotlety – mięso oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i rozbić delikatnie tłuczkiem.
  3. Przygotować 3 miski, w jedną wbić jajo kurze i wymieszać z odrobiną pieprzu oraz mleka lub wody, do drugiej dodać mąkę ziemniaczaną z odrobiną słodkiej i/lub ostrej papryki, do trzeciej miski wsypać płatki kukurydziane, które należy delikatnie ugnieść ręką lub szklanką na mniejsze kawałki.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do ok. 180 stC.
  5. Piersi kurczaka najpierw obtoczyć w mące, później w jajku, na koniec w płatkach, układać na blaszce, piec ok. 20 minut (aż się lekko zarumienią).
  6. Przygotować sos – do szklanki dodać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka emulsja.
  7. Przygotować sałatę – ulubione liście sałaty umyć, osuszyć i porwać, wkroić pomidora, rzodkiewki i ogórka, skropić przygotowanym sosem.
  8. Mięso podawać z ugotowanymi ziemniakami i sałatką.

Gotowe! Dajcie znać czy smakowało!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.