Pieczone ziemniaki z twarożkiem (gzikiem)
Typowe danie z Wielkopolski, świetnie wpisuje się w upalne lato, gdy nie mamy chęci ani czasu na spędzanie godzin w kuchni. Danie robi się ekspresowo, potrzebujemy jedynie nieco więcej czasu na samo pieczenie ziemniaków. W czasie gdy pyry leżakują w piekarniku, my zawsze możemy poleżakować na słońcu 🙂
Składniki na 2 osoby:
- ziemniaki młode – 4 średnie (ok 400 g),
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 4 łyżki,
- ser twarogowy chudy – kostka (250g),
- czosnek – 1-2 ząbki (do smaku)
- rzodkiewka – pęczek,
- szczypiorek i koperek – do smaku,
- jogurt naturalny – 2-3 łyżki,
- 40 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu,
- do smaku: sól, pieprz, ulubione zioła (np. prowansalskie).
Czas przygotowania: ok. 10-15 minut + ok. 60 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszyć. Olej wymieszać z solą i ulubionymi suszonymi ziołami (np. zioła prowansalskie), tak przygotowaną mieszanką natrzeć ziemniaki i pojedynczo zawijać je w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!). Piec około godzinę w 180 stopniach.
- W trakcie pieczenia ziemniaków przygotować gzik – twaróg rozgnieść widelcem z dodatkiem jogurtu, dodać posiekane drobno rzodkiewki, koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wg preferencji), doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Twarożek najlepiej jest odstawić na min. 20 minut aby przeszedł smakiem, w razie potrzeby doprawić dodatkowo do smaku.
- Upieczone ziemniaki wyciągnąć z folii, lekko naciąć i delikatnie rozerwać tworząc wgłębienie, w które należy nałożyć farsz.
- Można posypać świeżym koperkiem. Zjadać na ciepło.
Uwaga! W werji dla leniuchów można także wykorzystać ziemniaki gotowane w mundurkach, wtedy olej dodajemy bezpośrednio do twarożku 🙂
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!