Pieczone ziemniaki z twarożkiem (gzikiem)

Typowe danie z Wielkopolski, świetnie wpisuje się w upalne lato, gdy nie mamy chęci ani czasu na spędzanie godzin w kuchni. Danie robi się ekspresowo, potrzebujemy jedynie nieco więcej czasu na samo pieczenie ziemniaków. W czasie gdy pyry leżakują w piekarniku, my zawsze możemy poleżakować na słońcu 🙂

Składniki na 2 osoby:

  • ziemniaki młode – 4 średnie (ok 400 g),
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 4 łyżki,
  • ser twarogowy chudy – kostka (250g),
  • czosnek – 1-2 ząbki (do smaku)
  • rzodkiewka – pęczek,
  • szczypiorek i koperek – do smaku,
  • jogurt naturalny – 2-3 łyżki,
  • 40 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu,
  • do smaku: sól, pieprz, ulubione zioła (np. prowansalskie).

Czas przygotowania: ok. 10-15 minut + ok. 60 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszyć. Olej wymieszać z solą i ulubionymi suszonymi ziołami (np. zioła prowansalskie), tak przygotowaną mieszanką natrzeć ziemniaki i pojedynczo zawijać je w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!). Piec około godzinę w 180 stopniach.
  2. W trakcie pieczenia ziemniaków przygotować gzik – twaróg rozgnieść widelcem z dodatkiem jogurtu, dodać posiekane drobno rzodkiewki, koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wg preferencji), doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Twarożek najlepiej jest odstawić na min. 20 minut aby przeszedł smakiem, w razie potrzeby doprawić dodatkowo do smaku.
  3. Upieczone ziemniaki wyciągnąć z folii, lekko naciąć i delikatnie rozerwać tworząc wgłębienie, w które należy nałożyć farsz.
  4. Można posypać świeżym koperkiem. Zjadać na ciepło.

Uwaga! W werji dla leniuchów można także wykorzystać ziemniaki gotowane w mundurkach, wtedy olej dodajemy bezpośrednio do twarożku 🙂

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.