Pieczone warzywa
Przepis na pyszną i kolorową kolację lub przekąskę w ciągu dnia… Po prostu – pieczone warzywa!
Składniki (1 porcja):
- marchew – średnie,
- buraki – 1 mniejszy lub 1/2 średniego,
- bataty – 1/2 średniego,
- pietruszka (korzeń) – 1 średnia,
- pieczarki – kilka sztuk,
- olej roślinny (np. oliwa z oliwek) – 1 łyżka,
- czosnek – 1 ząbek,
- do smaku: ulubione zioła (u mnie tymianek).
Czas przygotowania: do 30 minut.
* Możesz także wykorzystać inne ulubione warzywa.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz ze skórki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, np. słupki.
- Czosnek rozgnieść przez praskę, wymieszać z olejem i ulubionymi ziołami, wymieszać z warzywami.
- Warzywa wyłożyć na blaszkę (można wyłożyć papierem do pieczenia) i piec do miękkości (ok. 20 minut – w zależności od wielkości warzyw) w temp ok. 180 st C.
Można podać z ulubionym sosem (u mnie jogurt naturalny wymieszany z kurkumą).
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!