Pieczone warzywa

Przepis na pyszną i kolorową kolację lub przekąskę w ciągu dnia… Po prostu – pieczone warzywa! 


Składniki (1 porcja):

  • marchew – średnie,
  • buraki – 1 mniejszy lub 1/2 średniego,
  • bataty – 1/2 średniego,
  • pietruszka (korzeń) – 1 średnia,
  • pieczarki – kilka sztuk,
  • olej roślinny (np. oliwa z oliwek) – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • do smaku: ulubione zioła (u mnie tymianek).

Czas przygotowania: do 30 minut.

* Możesz także wykorzystać inne ulubione warzywa.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz ze skórki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, np. słupki.
  2. Czosnek rozgnieść przez praskę, wymieszać z olejem i ulubionymi ziołami, wymieszać z warzywami.
  3. Warzywa wyłożyć na blaszkę (można wyłożyć papierem do pieczenia) i piec do miękkości (ok. 20 minut – w zależności od wielkości warzyw) w temp ok. 180 st C.

Można podać z ulubionym sosem (u mnie jogurt naturalny wymieszany z kurkumą).

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.