Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem i pomidorkami
Zdrowsza i odtłuszczona wersja tradycyjnej tarty, zwykłą mąkę zastępujemy mąką pełnoziarnistą i zmniejszamy ilość masła, a ciasto jest nadal pyszne i kruche. Sprawdzą się również inne wersje farszu, pamiętajmy tylko, aby śmietanę zamienić na jogurt naturalny. Już chodzi mi po głowie kolejna tarta… cytrynowa! Bądźcie czujni 🙂
Składniki na 4 porcje:
1. CIASTO:
- mąka pszenna pełnoziarnista (im wyższy typ tym lepiej, ja użyłam typu 1850) – 1,5 szklanki (160 g),
- płatki owsiane – 3 łyżki,
- masło – 1/3 kostki (70g),
- jajo – 1 sztuka,
- sól – szczypta,
- woda – 2 łyżki.
2. FARSZ:
- jajo – 2 sztuki,
- jogurt naturalny (dobrze sprawdza się gęsty) – 5 łyżek (125g),
- szpinak mrożony – ok. 200 g (można także użyć świeżego)
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- ser Mozzarella – 1/2 kulki (60g),
- przyprawy – sól, pieprz,
- opcjonalnie – ostra papryczka chili -ilość do smaku.
Czas przygotowania razem z pieczeniem: ok. 70 minut.
Sposób przygotowania:
- Z przygotowanych składników (masło powinno być twarde i wyjęte prosto z lodówki) zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie przygotować warzywa na farsz. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek (plus opcjonalnie papryczkę chili), po chwili dodać liście szpinaku i smażyć jeszcze 5-10 minut, aż szpinak się rozmrozi, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- W misce rozmieszać 2 jaja i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Dodać ostudzony szpinak i wymieszać.
- Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować tak, by powstał nieco większy placek niż forma do zapiekania. Dno i boki formy wykleić ciastem, jeśli powstaną dziury lub ciasto się rozerwie nie ma czym się przejmować – wystarczy dokleić brakujące miejsca. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do około 180 st C piekarnika i zapiekać 15 minut.
- Po tym czasie na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno-szpinakową, przygotowane połówki pomidorków wtykać w farsz. Całość posypać rozdrobnionym serem. Zapiekać kolejne 20 minut, aż farsz się zetnie a ser się zarumieni.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!